GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Äpplets dag = Äpplets vecka = Äpplets månad

Äpplen är ljuvliga frukter! Speciellt så här års när det är hög tid att plocka dem, köpa dem pinfärska, syrliga, krispiga, röda som gröna. Och man kan ha dem i alla sammanhang. grill exempel en smått magiskt äppelsorbet med bistoff Lotussmulor och karamelliserade äppelskivor.

det här behöver du
500 g socker

4 ,3 dl vatten (430 g)

60 g glykos

1 kg skalade

klyftade och urkärnade äpplen (ca 1,3 kg bruttovikt)
 Välj en sort äpplen som har mycket syra (till exempel Rubinola eller Aroma)
1 äggvita
Smultäcke till sorbet:  krossa Biscoff Lotuskakor till ganska grova smulor. Skala och skiva äpplen och lägg i stekpanna med lite smör och socker. Stek äpplena och rör om tills sockret smält och blivit något bärnstensfärgat. Låte det inte brännas vid. När äpplena har mjuknat och sockret är karmelliserat är det klart att användas till dekoration och tillbehör till sorbeten.

så här gör du

1. Koka upp vatten, socker och glykos i en kastrull, ej aluminium. Koka sockerlagen 3-4 minuter och låt svalna.

2. Skala och kärna ur äpplena. Lägg i en matberedare och kör till puré.

3. Blanda purén med avsvalnad sockerlag. Lika delar sockerlag och äpplepuré.

4. Kör smeten i en glassmaskin, eller blanda den för hand.

5. Frys in och rör runt i smeten varje timme, under några timmar, om du saknar glassmaskin.

6. Vispa 1 äggvita till hårt skum i en liten skål, skålen skall kunna vändas upp och ned.

7. När glassmeten stelnar, tillsätts och blandas 2-3 msk vispad äggvita, för att göra sorbeten luftigare. Frys in smeten, tills den skall serveras.

8. Servera äpplesorbeten i glas, gärna martiniglas. Dekorera med smultäcket och den mjuka karamelläppleskivorna.

 

 

 

(bild lånad från ica.se)

Rekommenderas