Saffran
Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor från 4000-talet f.Kr. Saffran nämns även i Gamla testamentet.
Saffran används som krydda i vissa brödsorter (”saffransbröd”). Numera blandas saffranet i degen, men i äldre tider penslade man bullarna med saffransvatten, när de färdiggräddade just tagits ur ugnen.[1] I Sverige används den främst till lussekatter, men även i till exempel paella, bouillabaisse och den gotländska efterrätten saffranspannkaka och även gärna i en urgod saffransgelato.
Rekommenderas
-
Blodapelsinjanuari 2nd, 2018
-
Saffrandecember 11th, 2015
-
Blåbäraugusti 12th, 2015
-
Äggmars 2nd, 2015
-
Vattenmelonfebruari 20th, 2015