GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Glassemlor med mandelmassa

Semlor äter man sedan långt innan jul på vissa ställen i världen. Njutandet blir mer och mer påtagligt ju närmare fettisdagen man kommer då det kulminerar i ett njutande semlefrosseri. Vart år dyker nya semleinnovationer och delikata semlekombos upp. Bäst är naturligtvis en semla med hemgjord glass, hembakta semlebullar och egen mandelmassa. Här nedan hittar du recept och tips till hur du gör din egen favosemla – ännu godare.

Recept till ungefär 10 Glassemlor med egen mandelmassa

Det här behöver du till att göra bulldegen

  • 30 gram jäst
  • 3 dl mjölk
  • 120g strösocker
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk malen kardemumma
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • Ca 650 gram vetemjöl
  • uppvispat ägg till pensling.

så här gör du:

  • Sätt igång ugnen 200 grader.
  • Blanda alla ingredienser till och låt gå i ca 6 min i en degblandare eller
    knåda den själv dubbla tiden. Låt vila en liten stund.
  • Dela degen i tio bitar och rundriv/ forma till runda bollar. Sätt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i en timme.
  • Pensla bullarna och grädda mitt i ugnen i ca 11-13 minuter. Ta ut och låt svalna.

Gräddglass till semlorna
Den godaste glassen gör man ju alltid själv. Så klart kan du köpa direkt hos glassmakaren eller i kvartersbutiken men detta enkla recept fixar du glassen som både du och vännerna kommer att prata om – långt efter fettisdagen. Du gör den med eller utan glassmaskin.

Gräddglass

Det här behöver du:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st ägg
  • 0.5 dl strösocker eller 0.5 dl florsocker
  • Smaksätt med lite vaniljsocker om du vill – men gräddglass är gräddglass.

Så här gör du:

  • Vispa grädden med elvisp, medelhårt – som om du skulle ätit den till en dessert.
  • Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och eventuellt vaniljsocker.
  • Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet.
  • Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.
  • Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas.

Har du glassmaskin? Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter.

Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

Har du ingen glassmaskin? Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

Om glassen är lagom i konsistens så kan du sleva upp den i en spritspåse med en stor tyll och spritsa upp glassen på semlebottnarna. Var snabb och effektiv – glassen smälter snabbt men det blir snyggt!

 

Mandelmassa

  • 200 g mandlar
  • 100 g florsocker
  • Lite bull-innankrom. Det vill säga den som du gröper ur bullen innan du monterar semlan.
  • Lite mjölk eller äggvita. Det vill säga mixa gärna i någon vätska som gör att mandelmassan får en lagom konsistens. Jag har till och med provat med Calvados, konjak eller whisky. Det behövs så lite men det ger en extra smakkick – ja om det inte är mjölk eller vatten då förstås 🙂

Så här gör du:

  • Mixa nötterna till ett riktigt fint pulver.
  • Tillsätt florsocker och mixa tills välblandat.
  • Knäck i äggvitan eller någon av de andra ingrediensförslagen ovan och mixa till en krämig mandelmassa.
    Använd direkt till semlorna, eller förvara i kylen upp till en vecka.

Skär lagom toppar av bullen, hatten på semlan och säga i en rejäl klick mandelmassa, klicka på en regäl dos gräddglass och sätt på semlehatten. Pudra lite florsocker över och Servera!

Rekommenderas