GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Saffransglass

En krämigt läcker saffransglass dekorerad med pistagenötter och russin och med en touch av Cointraeu blir en läcker avslutning på jullunchen, adventsminglet och festen. Har man gjort den själv så överraskar du alltid någon lite mycket.

det här behöver du:

  • 1 förp saffran, 0.5 g
  • 1 tsk whisky, konjak, rom eller Cointraeu – men spriten kan också helt uteslutas eller så kan man ha lite rosenvatten i.
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl flytande honung
  • två till tre deciliter hackade pistagenötter (rosta gärna lätt på stekpannan) sultanrussin eller syltade aprikoser.

så här gör du
Blanda saffran med whisky, konjak (se lista på förslag ovan) i en stor kastrull och låt stå ca 5 min.
Tillsätt grädde och mjölk blanda lätt och koka, eller rättare sjud blandningen under omrörande i en kastrull.
Därfter vispar du äggulor, socker och honung till en jämn smet.

Vispa ned smeten i den varma gräddblandningen och sjud under omrörning tills blandningen tjocknat. Ta av kastrullen med smeten från spisen och den svalna. Sätt in i kylen när den blivit rumstempererad.

När det är dags att göra glassen häller du smeten i glassmaskin kör tills glassen är klar.

Om du inte har någon maskin och vill frysa glassen i en form.
Fyll en lämplig form som går in frysen, täck över ytan på glassen med plastfolie. Tänk på att röra om glassen ungefär en gång var 30 minut tills den blivit krämig.

Klar att servera är den efter ungefär en halvtimme i glassmaskin

och efter tre till fem timmar i frys:

Dekorera med till exempel sultanrussin eller syltade aprikosklyftor.

Rekommenderas