GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Kokosvaniljglass

Under vinterns alla helger, ja faktiskt under hela året, fixar du snabbt ihop en supergod kokosglass. rör du snabbt ihop en läcker kokosglass. Helgerna före julen, under och efter nyåret så sätter du en egen tjusig prägel på glassen med små små och egna ändringar i receptet. Dekorera lätt med små tindrande attribut: stjärnor till Lucia, rosetter och pepparkakor under advent och små söta chokladhjärtan till jul. Glittriga och färgsprakande godisar till nyår. Kokosglassen går också att smaksätta lite som man känner själv. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

det här behöver du:

4 dl kokosmjölk
0,5 dl majsstärkelse, Maizena
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker rörsocker, råsocker eller muscovadosocker fördjupar smaken åt en mera kola/karamell-aktig smak. Prova dej fram.
0,5 dl solrosolja, raps- eller ­majsolja
3 dl kokosgrädde
1 msk honung eller agavesirap

så här gör du:
40 min + tid att frysa

Rör ihop kokosmjölk och majsstärkelse i en kastrull.

Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.

Lägg vaniljstångshälvorna och de urskrapade fröna tillsammans med sockret i kastrullen.

Värm blandningen och låt den sjuda under ganska kraftig vispning.

Ta kastrullen från plattan och vispa ner oljan i en fin stråle.

Vispa i kokosgrädde och honungen (eller agave­sirap om du valt det istället)

Kyl ner smeten i till exempel ett svalt vattenbad. Rör om, eller vispa under tiden som du håller kastrullens botten och lite till i en större kastrull eller kärl med kallvatten – gärna med isbitar i så att det blir ännu svalare.
När smeten är ordentligt sval – typ kylskåpskall (dvs 8+ eller lägre) så är det dags att köra smeten i glassmaskinen

Frys smeten i glassmaskin. Tänk på att det kan ta lite längre tid än med vanlig glass.

När den är klar. Pynta och servera.

Tänk på: Om den ska serveras senare sätter du in kärlet med glass i frysen
Och om den står i frysen längre än 1 timme så får den tas fram 5–15 min före det att den ska serveras. Checka av konsistensen när den tas ut.

Rekommenderas