Ris á la Malta-glass med bär och frukt till Nyår!
Ris à la Malta vet ju alla vid det här laget hur man både gör och hur det smakar. Du har antagligen kvar julgröt också i kylen. Passa glatt då på att göra något riktigt gott och överraskande enkelt av den goda gröten. Gör glass av den! Ris á la Malta glass med apelsinfileer och körsbär och stick ett tomtebloss i servingsglasen!
DUBBELT SÅ GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!
Risgrynsgröt
Det här behöver du till att göra risgrynsgröt:
- ½ dl grötris
- 1 dl vatten
- 1 krm salt
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång, Bourbon eller annan vaniljstång
- 10 cm kanel från Sri Lanka
- zest från ½ apelsin
Så här gör du gröten – Ja, om du inte redan har gröt i kylen vill säga
Blanda ris, vatten och salt i en kastrull och koka tills vattnet kokat bort. Blanda ner de andra ingredienserna och sjud på svag värme i cirka ungefär 45 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Det ska bli en ganska så lös gröt – men inte för lös. Ta av gröten från värmen. lyft ur kanel och vaniljstångsreterna och låt allt svalna svalna. Koka under tiden en glassgrund.
Ris á la Malta Glass
Det här behöver du till att göra glassen:
- 250 g grädde
- 250 g mjölk
- 100 g äggula
- 60 g strösocker
Så här gör du glassen
Rör ihop alla ingredienserna ovan i en kastrull, sjud under omrörning till cirka 80°C. Kok inte upp! Ta av pannan med blandningen från värmen och låte den svalna till åtminstone rumstemperatur men bäst är det om du låter den stå i kylen under några timmar.
När det är dags att göra glass så blandar du risgrynsgröten med glassmeten tills det blivit jämntjock smet. Kör därefter smeten sedan i glassmaskinen tills det är klart.
Dekorera med tillbehör som funkar för dig:
- filer från apelsin
- färsk frukt – eller upptinad
- körsbär – upptinade
- citronzest
om det är frusen frukt så tina upp dessa under en timme – eller behåll i fryspåsen och lägg hela påsen i kallt vatten så går det något fortare att tina upp. Du kan också hälla upp de frusna frukterna eller bären i en lite kastrull. På med locket och sätt spisvärmen på 1 eller 2 och låt frukten/bären tina och ”kladda till sig” lite lätt. Låt svalna.
Servera och dekorera i champagneglas, skålar eller i frasiga glassrån med färsk, eller upptinad, frukter eller bär på toppen. Låt det gottiga rinna ner över den smarriga glassen.
Gott Nytt År!
Rekommenderas
-
Affogato – Vaniljglass, espresso och citrondecember 29th, 2022
-
Amerikanska pannkakor med glass och bär!december 23rd, 2022
-
Crème caramel-glass med karamelltopping och Kolassåsdecember 30th, 2021
-
MATCHAGLASSdecember 23rd, 2021
-
GLAD SOMMAR – med gräddglass och jordgubbarjuni 24th, 2021