Äpplepaj de Luxe & Kanelglass
ÄPPELPAJ DE LUXE! Är du sugen på att baka äppelpaj i helgen? Här är receptet på Roy Fares smarriga äppelpaj med mandelmassa och kardemumma!
10 – 12 bitar stor paj eller 7 – 8 st små pajer
Mördegsbotten:
120 g rumstempererat smör
180 g vetemjöl (3 dl)
60 g florsocker (1 dl)
20 g äggula (1)
Så här gör du Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv.
Mazarinfyllning
250 g mandelmassa
2 g kardemumma (1 tsk)
100 g rumstempererat smör
50 g ägg (1)
50 g äggula (3)
Så här gör du Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
Äppelfyllning
6 äpplen (Alice)
2 g kardemumma (1 tsk)
8 g malen kanel (1 msk)
50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl)
50 g flytande honung (2 msk)
40 g råströsocker (1⁄2 dl)
Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
Havrecrumble
50 g strösocker (1⁄2 dl)
90 g vetemjöl (11⁄2 dl)
20 g havregryn (1⁄2 dl)
2 g bakpulver (1⁄2 tsk)
60 g rumstempererat smör
Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
Vaniljsås
150 g äggula (8)
180 g strösocker (2 dl)
1 vaniljstång
600 g vispgrädde (6 dl)
150 g mjölk (11⁄2 dl)
35 g osaltat smör
Vaniljsås: Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.
Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 20-22 min för små pajer 30-35 min för stor paj.
Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.
Varje onsdag bakar konditorn Roy Fares mumsiga bakverk i Mitt kök TV4 Nyhetsmorgon.
och HÄR hittar du fler recept av Roy!
Kanelglass är god som den är eller att servera med till någon äppeldessert.
15 minuter + tid för frysning (ca 25 min i glassmaskin eller 4 timmar i frysen)
Ingredienser till 4 portioner:
2 st ägg
0.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
3 dl vispgrädde
Så här gör du:
Vispa ägg, florsocker, vaniljsocker och kanel fluffigt, gärna med elvisp.
Vispa grädden medelhårt (så hårt som när man serverar till dessert).
(Du behöver inte göra rent visparna mellan.)
Rör ner den vispade grädden i äggsmeten till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp på lägsta hastighet.
Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar. Därefter kan du antingen äta glassen direkt eller frysa in den och äta vid ett senare tillfälle.
Utan glassmaskin: Häll smeten i burk med lock och ställ in i frysen. Rör gärna om en gång i halvtimmen de första 2 timmarna. Låt stå i frysen ca 4 timmar eller längre tid.
Om du fryst in glassen, låt den stå framme ca 30 min i rumstemperatur innan servering så att den blir lite mjukare.
Servera gärna kanelglassen med någon äppeldessert t.ex. äppelpaj
ett kanelglassrecept från recepten.se
Rekommenderas
-
Affogato – Vaniljglass, espresso och citrondecember 29th, 2022
-
Amerikanska pannkakor med glass och bär!december 23rd, 2022
-
Crème caramel-glass med karamelltopping och Kolassåsdecember 30th, 2021
-
MATCHAGLASSdecember 23rd, 2021
-
GLAD SOMMAR – med gräddglass och jordgubbarjuni 24th, 2021