CHOKLADSÅS MED LIKÖR
Det bästa glasstillbehöret är givetvis en extra god chokladsås. Gelato, sorbet, kolakross, nötter och till och med en ”vanlig” paketglass från ICA på finmiddag eller fikan – i alla kombinationer och lägen så funkar en hemgjord chokladsås. Alltid!
Ingredienser till 4 portioner:
2 dl högkvalitativ choklad
25 cl grädde
25 cl mjölk
2 cl Grand marnier
Det finns två sätt att göra detta på.
ett: Värm grädde under omrörande i en kastrull på låg värme. Krossa chokladen och lägg i krosset smulorna och låt de smälta ner i grädden medan du rör. En tesked smör gör att smakerna lyfter och chokladen blir lenare. Smaka av med valfri likör. En liten skvätt (1 tsk eller 2 brukar räcka till fyra portioner). Vill gästerna ha mer får de hälla på själva efteråt…
två: Blanda 2 dl grädde med önskad mängd kakao, förslagsvis 3 matskedar, och önskad mängd socker, förslagsvis 1 till 2 matskedar råsocker. Värm blandningen på låg värme under vispning i en stabil panna tills chokladsåsen reducerats till önskad konsistens och smak.
I bägge fallen funkar varm chokladsås alldeles utmärkt som glasstillbehör men det går också att spara såsen kall i kylskåp i några dagar. Hur man nu skulle lyckas med det?
Rekommenderas
-
Hasselnötskräm! Som Nutella – fast bättre!mars 8th, 2021
-
Kladdkakanovember 7th, 2018
-
Lakritssåsmaj 27th, 2017
-
Frasvåfflormars 24th, 2017
-
CHOKLADSÅS MED LIKÖRjanuari 16th, 2016