Citronsorbet
Citronsorbet är något alldeles magiskt gott till det mesta. Efter middagen, mingeln före brunchen eller till god kopp kaffe.
Ingredienser 4 pers
1 dl strösocker
2,5 dl vatten
1 dl pressad citron
1 st ägg
1. Gör en snabb sockerlag (vatten och socker) koka i cirka 2 min. Medan lagen kallnar pressar du juicen ur citronerna och blandar därefter juice med sockerlagen ställ in i kylen.
2 Nu är det dags att vispa äggvita till fast skum. Men först knäcker du äggen och delar dem, det vill säga gulorna för sig och vitorna för sig – för det är ju vitorna vi vill ha i sorbeten. Gulorna kan du spara till något annat matprojekt (extra krämiga pannkakor kanske?)
Vispa äggvitorna och vänd ner dem i citronlagen eller tvärtom. Försiktigt vi vill behålla de små bubblorna i vitorna.
Därefter är det klart att frys blandningen i din glassmaskin.
Kandera citronzest? Jodå. Koka citronskalet i vatten och socker ca 3 min. Det blir delikat och tjusigt på din sorbet när du serverar.
Skeda upp sorbeten i glas garnera gärna med ett blad basilika
eller citron, skal rivet med zestjärn
sockrade hallon.
Rekommenderas
-
Havtornsgranitéjuni 23rd, 2020
-
Mangosorbetmaj 18th, 2016
-
Blodapelsinsorbetjanuari 20th, 2016
-
Champagnesorbetdecember 29th, 2015
-
Glöggsorbetdecember 16th, 2015