Espressoglass
Ingredienser till 6 portioner
0,7 dl socker
1,5 dl mjölk
1 st vaniljstång
3 st äggulor (eller 4 små)
4 dl vispgrädde
1 enkel espresso (eller dubbel beroende på hur mycket du vill att det ska smaka)
Så här gör du:
Häll mjölken och sockret i en kastrull och lägg i vaniljstången. Koka upp och låt stå på svag värme i 15 minuter. Vispa äggulorna i en skål. Koka upp sockerlagen igen, ta ur vaniljstången och häll den kokheta lagen under kraftig vispning i skålen med äggulorna.
Häll tillbaka krämen i kastrullen och sjud den under vispning på svag värme till dess den tjocknar något (tre till fyra minuter). Häll krämen i skålen igen och vispa lätt tills den svalnat. Tillsätt kaffet. Vispa grädden tjock och blanda i krämen. Kyl först i glassmaskin eller fyll direkt i en låg form och ställ in i frysen. Ta ut glassen emellanåt och rör om. När den känns lagom efter några timmar är den klar att servera.
Det tar ungefär 1 timme med maskin och alternativt så gör du som med andra sorter utan glassmaskin och då tar det ungefär 4 – 5 timmar i frys. Om du väljer det sistnämnda så glöm då inte att röra om emellanåt i blandningen.
Rekommenderas
-
VANILJGLASSseptember 8th, 2020
-
Äggtoddyglassapril 12th, 2017
-
Mormor Magdas Salta Karamell Glass & Kolasåsaugusti 15th, 2014
-
Espressoglassseptember 29th, 2013
-
Messmörsglassseptember 19th, 2013