Frozen Cheesecake med Shortcakebotten och färska bär
En syrligt söt och hemmagjord cheesecake-glasstårta med philadelphiaost och hembakad shortcakebotten. Superenkelt att göra men det tar några timmar och blir hur god som helst. Cheescaketårtan monteras på bottnen av shortbread i en form och sätts sedan in i frysen för att få sin goda frusna glassiga konsistens. Bäst smakar den efter en dag eller två i frysen och serveras gärna med färska eller upptinade frysta bär.
Cheescakeglass
det här behöver du:
2 paket färskost (à 62 g) – det funkar lika bra med laktosfri Philadelphiaost. Även Oatly på mackan funkar fint!
2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
3 äggulor
8 digestivekex
Så här gör du:
- Blanda philadelphiaost, socker och vaniljsocker. Vispa grädden. Rör ner äggulorna en i taget i ostmassan och blanda sedan, vänd ner i grädden. Sätt in i kylen medan du bakar shortcakebottenkakan.
- Lägg shorcakebottnen i formen som ska bli cheesecakens ”hem” i frysen och bred sedan ut cheesecakesmeten över i ett jämnt lager. Lägg över plastfilm (typ Gladpack eller liknande) sått in i frysen i minst 4 timmar.
- När det nästan är dags för att servera tar du ut cheesecake, tar bort plastfilmen och garnera med till exempel färska eller frysta bär.
- Servera direkt då glassen smälter snabbt.
Shortcake
det här behöver du:
300 g vetemjöl (5 dl)
3 g salt (0,5 tsk)
85 g strösocker (1 dl)
7 g bakpulver (1,5 tsk)
7 g bikarbonat (1,5 tsk)
10 g vaniljpulver (1 msk)
55 g ägg (1)
150 g filmjölk (1,5 dl)
100 g smör, fryst
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Blanda vetemjöl, salt, strösocker, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke.
- I en annan bunke blandar du ägg och filmjölk. Riv ner det frysta smöret i bunken med torra ingredienser.
- Blanda och rör sedan ner ägg- och filmjölksblandningen.
- Blanda för hand tills det precis går ihop. Platta till eller kavla ut degen på ett mjölat bord, den ska vara cirka 4-5 cm tjock.
- Stick med ett glas ut lagom stora runda shortcakes och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla ytan med mjölk på och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen på 220 grader i 13-15 minuter eller de har fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
och naturligtvis kan du använda smulade digistivekex istället till botten.
(bild lånad från lifeloveandsugar.com)
Rekommenderas
-
Affogato – Vaniljglass, espresso och citrondecember 29th, 2022
-
Amerikanska pannkakor med glass och bär!december 23rd, 2022
-
Crème caramel-glass med karamelltopping och Kolassåsdecember 30th, 2021
-
MATCHAGLASSdecember 23rd, 2021
-
GLAD SOMMAR – med gräddglass och jordgubbarjuni 24th, 2021