Ris à la Malta-glass med syltade Körsbär
Har du Risgrynsgröt på kylskåpshyllorna? Det händer lätt att det blir över en del efter julfirandet. Ingen fara! Med en glassmaskin och lite vispgrädde fixar du överraskande lätt en snabb och väldigt god Ris à la MaltaGlass – eller som man säger i Danmark – Ris á l’mande Glass!
Servera till är syltade körsbär, rostad flagad mandel eller apelsinklyftfileter.
det här behöver du
3 – 6 dl – det vill säga 3 lagom stora portioner färdiglagad risgrynsgröt
1 dl vispgrädde hyfsat löst vispad – så att du kan forma små berg av vispgrädden och absolut inget som rinner.
2 äggulor – vispade till ett tätt skum
2 tsk strösocker – eller vaniljsocker.
Rostade mandelspån – dosera och rosta efter eget huvud
så här gör du
Rör om gröten och blanda runt med mandelspånen.
Vispa äggulorna tillsammans med äggulorna till en ljusgul luftig smet.
Blanda samman äggsmeten och gröten
Kör allt sedan i glassmaskinen.
Alternativet är att du häller över allt i ett kärl täcker över med plastfilm och sätter in i frysen i några timmar (4-5 tim).
När grötglassen fått en konsistens som tjock gröt är den klar att serveras – med körsbär. apelsinfileter. Snabbt, läckert och väldigt gott!
Körsbär hittar du i frysdisken i din butik
och det går egentligen bra med vilken annan frukt som du själv gillar (men körsbär är GOTT!) och det tar bara 10 minuter att fixa dem och de blir bara bättre, och godare om ett eller två dygn i lagen.
du behöver
1 liten eller stor förpackning frusna körsbär / 200-250g förpackningar-
150 g socker
1 msk grappa
1,5 dl sött marsalavin
eller
1dl vatten
juice från en 1/2 citron
så här gör du
Värm socker, grappa och marsala tills sockret har lösts upp. Vill du inte ha sprit i så funkar det att göra en vanlig sockerlag istället med till exempel vatten och och lite citronjuice.
Tina upp körsbären under tiden och lägg dem sedan i sirapen. Om de inte är urkärnade redan så kan ju förstås fixa det också före det att du lägger dem i lagen.
Häll upp allt på väl rengjorda burkar och låt dem dra minst ett dygn.
Förvara svalt och se till att körsbären alltid är täckta av lagen.
Rekommenderas
-
Affogato – Vaniljglass, espresso och citrondecember 29th, 2022
-
Amerikanska pannkakor med glass och bär!december 23rd, 2022
-
Crème caramel-glass med karamelltopping och Kolassåsdecember 30th, 2021
-
MATCHAGLASSdecember 23rd, 2021
-
GLAD SOMMAR – med gräddglass och jordgubbarjuni 24th, 2021